'Ik was de pinguïn die ze als eerste het water induwen'

 14 juli 2023

Hoe lenig vind je geitenpaadjes om ergens iets in te fietsen? Met die vraag introduceerde ze het ‘boodschappenspel’, een laatste oefening om de dag mee af te sluiten. En wat voor dag. ‘Ze’ is Hanneke Groenteman die ons, samen met de minstens zo ervaren vakvrouw Djoeke Veeninga, een dag mee nam in de wereld van de interviewtechniek. We hadden onszelf geen mooier bedrijfsuitje cadeau kunnen doen… (...)

Maar eerst waren daar de handdrukken van de meesters. Het was letterlijk en figuurlijk een warm welkom. Er was geen ijs om te breken, het was gelijk goed.
Al was het retespannend. De plaatsen aan de grote eettafel waren vooraf bepaald en ik werd direct achter een microfoon gezet. Ik was de pinguïn die ze als eerste het water induwen. Ik moest het spits afbijten. De rode vlekken schoten spontaan in mijn nek. Moet ik serieus zonder voorbereiding iemand interviewen terwijl de Olympische kampioenen van het interviewen toekijken, gewapend met blocnote en pen? Yep. (...)

Ze leerden ons door te vragen, het woord ‘leuk’ vooral niet te gebruiken, nooit een vraag met ‘of’ erin te stellen en juist wel de gegeven antwoorden te herhalen in de nieuwe te stellen vraag. Ze leerden ons degene die we interviewen beelden te laten schetsen ter verbeelding van de luisteraar, kijker of lezer. Ze leerden ons vooral luisteren.

Het was een dag vol eyeopeners en vol mooie en vooral grappige gesprekken. Het was een dag waarin we ongelooflijk veel geleerd hebben. We hingen aan de lippen van de twee bonken ervaring die voor ons zat. (...)

We zijn geslaagd voor de theorie. Nog niet voor de praktijk. Maar dat komt wel goed. We hebben vertrouwen. We hebben namelijk geleerd van de meesters. Een betere leerschool is er niet.


Vlijmscherpe vragen

 9 juli 2022

Attentie, attentie: binnen Tekstwerf is een ware interviewvlam ontwaakt! Binnen één dag zijn we klaargestoomd om al onze pittige vragen op je af te vuren. Pas maar op, want in ons eerstvolgende interview ontrafelen we zo je diepste geheimen.

Op een regenachtige woensdagochtend druppelen niemand minder dan Hanneke Groenteman en Djoeke Veeninga ons kantoor binnen. Deze twee interviewers van het eerste uur komen ons alle kneepjes van hun vak leren. Als copywriter is het enorm belangrijk dat je goede vragen kunt stellen – alleen daardoor krijgen we de juiste woorden op papier.

Vlammend vragenrondje

Een beetje omvergeblazen door de komst van deze twee grootheden nemen we plaats aan tafel. We trappen in tweetallen af met een gesprek over onze eerste bijbaantjes. Heel leuk natuurlijk om elkaar op die manier te leren kennen – je hoort van alles over vroegere ambities en vervlogen dromen.

Wat zei je precies?

Maar het gaat uiteindelijk om onze techniek. Hanneke en Djoeke luisteren met gespitste oren mee, geven handige tips, pikken er foutjes uit en bespreken deze vakkundig. En er valt niet alleen winst te behalen in vragen stellen, luisteren is namelijk nét zo belangrijk. Dat is moeilijker dan je denkt! Woord voor woord onthouden wat je gesprekspartner zegt, ging bij ons niet zonder horten of stoten.

Oké is een nee

Het geheim van de smid verklappen we natuurlijk niet; daarvoor moet je de training zelf ervaren. Wel kan ik je vertellen: er is werk aan de Tekstwerfwinkel. De komende tijd slijpen we onze vragen bij tot ze vlijmscherp zijn. En we delen strafpunten uit aan iedereen die een goed gesprek nog plat durft te slaan met ‘oké’.